Aantal kernwapens per land

DATA VAN DE DAG - De Russische president Vladimir Poetin heeft deze week bekendgemaakt dat Rusland 40 nieuwe langeafstandsraketten aanschaft.
Hoeveel kernwapens zijn er momenteel in de wereld?

donderdag 18 juni 2015 | Kernwapens, Wapens, Internationaal, Rusland, dvdd

Deskundigen spreken van een ‘nieuwe wapenwedloop’, daarbij verwijzend naar de koude oorlog

De mededeling kwam een dag nadat de Verenigde Staten bekendmaakten dat ze bereid zijn om zwaardere wapens te stationeren in Oost-Europa en de Baltische staten.

Deskundigen spreken van een ‘nieuwe wapenwedloop’, daarbij verwijzend naar de koude oorlog.

Als Rusland en de VS bezig zijn met een nieuwe wapenwedloop, hoe verhoudt deze zich dan tot de wedloop tijdens de koude oorlog? Datagraver bracht het aantal kernwapens per land voor je in kaart.

Het aantal kernwapens van zowel Rusland en de Verenigde Staten is inderdaad licht gestegen in de afgelopen jaren. Deze aantallen vallen echter in het niet vergeleken bij het aantal kernwapens dat beide landen bezaten tijdens de koude oorlog.

Wat verder natuurlijk erg opvallend is, is dat de VS en Rusland veel en veel meer kernwapens bezitten dan andere landen, maar dat deze kleinere landjes in de laatste paar jaar ook meer kernwapens aangeschaft hebben.

Na een jarenlange daling van het aantal kernwapens lijkt het er dan ook op dat de trend nu aan het omkeren is; langzamerhand groeit het aantal kernwapens per land weer.

Gebruikt in publicatie:
De Stand

Update
6 januari 2016: bijgewerkte cijfers voor 2015

Ook interessant om te lezen