Benzineprijs vanaf 1970

DATA VAN DE DAG - De benzineprijs houdt al jaren de gemoederen bezig. Gevoelsmatig blijft het maar stijgen. Maar de werkelijke trend is toch net anders.

vrijdag 31 december 2021 | DVDD, Verkeer, Brandstof, Inflatie

We hebben de cijfers opgedoken vanaf 1970. Boven omgerekend in euro's de oorspronkelijke prijs aan de pomp. Vanaf 1997 hebben we het maximum en minimum van de kwartaalgemiddelden genomen. Vanaf 2006 gaat het om het werkelijke maximum en minimum over een heel jaar gemeten. Daartoe gebruiken we de cijfers van het CBS.

In de onderste grafiek hebben we dezelfde cijfers gecorrigeerd voor inflatie en omgerekend naar 2021 euro's. De stijging is dan een stuk minder nadrukkelijk. Het effect van de oliecrisis in de jaren zeventig wordt dan ook prominenter.

Omdat bij discussies over de brandstofprijs ook vaak gewezen wordt naar de ontwikkeling van accijns en de rol van de overheid, hebben we bijgaande overzichten hier ook toegevoegd.

Eerste overzicht toont de ontwikkeling van de accijns op gewone benzine, zowel in oorspronkelijke waarde als gecorrigeerd voor inflatie.

Thumbnail
Naast accijns heft de overheid ook nog BTW. Hieronder een overzicht van het deel van de pompprijs van benzine dat naar de overheid gaat.
Thumbnail
Als we het aandeel van de overheid van de pompprijs van benzine aftrekken is dit de ontwikkeling van de "kale" prijs van benzine.
Thumbnail

Laatste update: 29 september 2021

Noot:
Kosten brandstof is een belangrijke component bij het bepalen van de inflatie. Maar in het totale "mandje" is het maar 5%. Dus het zelfversterkende effect is beperkt. Laatste update: 14 oktober 2021.

Ook interessant om te lezen