Eerste gevonden kievitsei Nederland en Friesland vanaf 1890

DATA VAN DE DAG - In 2017 werd het eerste kievitsei op 9 maart gevonden. Dat past geheel in de trend van de laatste decennia.

woensdag 5 april 2017 | DVDD, Klimaat, Natuur

Het voorjaar begint voor de kievit nu 10 dagen eerder dan 80 jaar geleden.

De traditie van het vinden van kievitseieren geeft een indirect beeld op de gevolgen van klimaatverandering voor Nederland. In de laatste 80 jaar is het vindmoment gemiddeld 10 dagen eerder komen te liggen. De vogels hebben zich aangepast aan de vroegere start van het voorjaar.

Bovenstaande grafiek toont de ontwikkeling voor heel Nederland. Onderstaande grafiek uitsluitend voor Friesland, waar de traditie vandaan komt.

Tradities en data daarover geven ook vanuit andere landen een interessant beeld. In Japan vieren ze de dag van de eerste kersenbloesem al eeuwen. Ze houden ook per stad bij welke dag dat precies is. En zo is te zien dat ook daar het voorjaar nu 10 dagen eerder begint dan een eeuw geleden.

NB (2020-03-02): Grafiek van update voorzien tot en met 2021

Ook interessant om te lezen

Eerste kievitsei

DATA VAN DE DAG - Het eerste kievitsei van 2016 werd gisteren gevonden in Noord-Brabant. Tegenwoordig wordt het eerste kievitsei 10 dagen eerder gevonden dan ruim honderd jaar geleden.

woensdag 5 april 2017 | DVDD, Klimaat, Natuur

Verloop temperatuurrecords De Bilt

DATA VAN DE DAG - Het einde van 2015 viel op door de warme decembermaand. Maar hoeveel dagrecords werden er eigenlijk gebroken in 2015 en hoe verhoudt zich dat tot het verleden.

woensdag 5 april 2017 | DVDD, Klimaat, Natuur