Luchtvervuiling Europa 1973-2013

DATA VAN DE DAG - Begin jaren zeventig is met in Europa gestart de luchtverontreiniging te meten. In de loop der jaren werd het aantal meetstations steeds verder uitgebreid. Alle gegevens zijn tegenwoordig open data. Daarmee kunnen we een overzicht presenteren van de ontwikkeling van de laatste veertig jaar.

dinsdag 15 december 2015 | DVDD, Luchtverontreiniging, Milieu, Europa, opendata

Op de site van het European Environment Agency worden de gegevens van alle landen verzameld. Die zijn zowel op hoog niveau, gemiddelden per jaar, als op detailniveau beschikbaar.

Uit deze sets hebben we de gemiddelden per jaar voor de 5 belangrijkste luchtverontreinigingen gehaald en op de kaart van Europa geplaatst.

Per stof geven we een korte toelichting, in het Engels. En bij iedere kaart kunt u met het schuifje bovenaan selecteren welk jaar u wilt zien. Als u met de muis over de bolletjes gaat, krijgt u de details van dat meetstation.

Hoe donkerder de bolletjes, hoe slechter de luchtkwaliteit.

Niet van alle meetstations zijn van alle jaren gegevens beschikbaar. Voor een jaargemiddelde hebben we alleen stations meegenomen die in dat jaar meer dan de helft van de tijd correcte data registreerden.

Noot:
Voor 2013 is maar van een deel van de stations data beschikbaar op dit moment. Dat maakt vergelijken met 2012 lastig.

Ook interessant om te lezen

Aantal Volkswagens met Dieselmotor op de Nederlandse weg

DATA VAN DE DAG - In Amerika is geconstateerd dat Volkswagen speciale software had ingebouwd in haar auto's met een Dieselmotor om de test voor de gek te houden. Zo leek de auto schoner dan hij in werkelijkheid was.

Dit schijnt op te gaan voor de modellen vanaf 2009 en dan in het bijzonder de TDi's. We hebben de database van RDW (open data!) erbij gepakt om te zien hoeveel diesels van Volkswagen er in Nederland rondrijden die hieraan voldoen.

dinsdag 15 december 2015 | DVDD, Luchtverontreiniging, Milieu, Europa, opendata