Wanneer zijn de meeste verjaardagen - update

DATA VAN DE DAG - Naar aanleiding van het bericht dat de Koning mensen heeft uitgenodigd die op dezelfde dag jarig zijn als hij hebben we ons overzicht van meest populaire verjaardagen van een update voorzien.

woensdag 22 februari 2017 | DVDD, Bevolking, opendata

De meest geboorten zijn op 24 september, de minste op 1 januari

Het CBS heeft inmiddels ook data beschikbaar over de jaren 2014 en 2015. Daarmee bestrijkt het overzicht nu de 21 jaar vanaf 1995. We zijn nog steeds op zoek naar data van voor die tijd.

In afwijking van het eerdere overzicht hebben we dit keer een andere kleurschaal genomen. Blauw (koud) is laag en rood (warm) is hoog.
Voor alle dagen hebben we de data over de beschikbare jaren opgeteld en gedeeld door 21. Daarmee krijgen we dus het jaargemiddelde. Voor 29 februari hebben we het door 5 gedeeld. Daarmee is die dag dit keer vergelijkbaar geworden met de overige dagen.

Net als in de vorige editie is 24 september nog steeds de meest populaire dag.
En ja, als je daarmee terugrekent dan zijn gemiddeld genomen de meeste concepties op 1 januari. En heel toevallig is dat dan weer de dag met de minste geboorten.

Credits to Matt Stiles for the original concept.

Ook interessant om te lezen

Gemiddelde levensverwachting bij geboorte 2011-2014

DATA VAN DE DAG - Vrouwen leven nu gemiddeld drie jaar langer dan mannen. Maar het verschil in levensverwachting tussen de hoogste en laagste inkomensgroep is veel groter, ruim 7 jaar. En het verschil in aantal jaren in als goed ervaren gezondheid is nog veel groter.

woensdag 22 februari 2017 | DVDD, Bevolking, opendata

Wanneer is de nieuwe generatie jarig?

DATA VAN DE DAG - In Nederland komen verhoudingsgewijs de meeste kinderen in september ter wereld. Ze worden dus verwekt in de donkere decembermaand. 24 september is de meest voorkomende dag en 29 februari uiteraard de minst voorkomende.

woensdag 22 februari 2017 | DVDD, Bevolking, opendata